Back to Top

Forum

Full 1
Full 1

WELCOME TO OUR FORUM

Separator image
Please or Register to create posts and topics.

Vakara, kas mainīja manu skatījumu uz veiksmi

Pēdējā laikā esmu sācis pievērst uzmanību tam, cik daudz mūsu dzīvē nosaka nejaušība. Varbūt tas skan banāli, bet tieši tāpēc es sāku skatīties uz lietām mazliet citādi. Strādāju par projektu vadītāju nelielā IT uzņēmumā, un mana ikdiena ir diezgan strukturēta – sapulces, termiņi, tabulas, e-pasti. Viss ir plānots, viss ir kontrolējams. Varbūt tieši tāpēc brīžos, kad varu atslābināties, man patīk ļauties kaut kam pilnīgi neprognozējamam.

Pagājušā gada novembrī, kad ārā jau bija drēgns un tumšs, un stress darbā bija sasniedzis savu kulmināciju, es nolēmu vienu vakaru veltīt tikai sev. Nekādu telefonu, nekādu darbu. Vienkārši atslēgties. Sēdēju savā virtuvē, dzēru tēju ar ingveru un ķēros pie klēpjdatora. Negribēju skatīties filmu, jo tā prasa koncentrēšanos. Gribēju kaut ko vieglu, kas aizņem rokas un prātu, bet neprasa pārāk daudz piepūles. Tā es nonācu pie domas – kāpēc gan ne? Kāpēc gan neizmēģināt ko tādu, ko nekad agrāk nebiju darījis?

Tā nu es atvēru vavada kazino. Nejauši. Bez ieteikuma, bez reklāmas. Vienkārši ierakstīju meklētājā un noklikšķināju uz pirmās saites, kas izskatījās sakarīga. Atceros, ka toreiz pat nepārbaudīju visu līdz galam – vienkārši piereģistrējos, apstiprināju e-pastu un paskatījos, kas tur ir pieejams. Bija daudz spēļu, bet mani uzreiz piesaistīja tie automāti ar vienkāršu mehāniku. Nekādi sarežģīti bonusi, nekādas desmit līmeņu shēmas. Vienkārši griezt un skatīties, kas notiek.

Sākumā es ieliku nelielu summu – tiešām simbolisku, lai tikai saprastu, kā tas viss strādā. Un tad sākās. Pirmie griezieni bija neitrāli, bet pēc dažām minūtēm ekrānā parādījās kaut kas interesants. Tas nebija milzīgs laimests, bet pietiekami, lai es justu, ka sirds pukst nedaudz straujāk. Tā sajūta, kad nezini, kas notiks tālāk – tā ir savāda. Tā nav tāda pati kā, teiksim, braucot ar kalnu slēpēm vai skatoties aizraujošu filmu. Tā ir klusāka, bet tikpat spēcīga. Tu sēdi, skaties uz ekrānu, un tajā mirklī visa pasaule sašaurinās līdz dažiem simboliem uz spēļu automāta ruļļiem.

Nākamajā vakarā es atgriezos. Ne tāpēc, ka cerēju kaut ko lielu laimēt, bet tāpēc, ka man patika šī nodarbe. Tā bija kā meditācija – vienkārša, bet aizraujoša. Es sāku pamanīt, ka dažiem automātiem ir patīkamāka grafika, citiem – interesantāki bonusa raundi. Es sāku izprast, kā darbojas kazino bonusi, kā tiek piešķirts kazino keshbeks par zaudētajiem griezieniem. Tas viss likās godīgi un caurspīdīgi. Nekādu slēpto noteikumu, nekādu pārsteigumu. Tu zini, ar ko sāc, un tu zini, ko vari sagaidīt.

Vienu vakaru, kad biju noguris pēc garas darba dienas, es nolēmu atkal iegriezt dažus automātus. Toreiz es izvēlējos spēli ar okeāna tematiku – zivis, burbuļi, dzidrs ūdens. Skaņa bija nomierinoša, un es pat nepamanīju, kā pagāja stunda. Un tad, pilnīgi negaidīti, automāts sāka izmaksāt. Ne jau tūkstošus, bet vairākus simtus. Tas bija pietiekami, lai es justu, ka vakars nav velti pavadīts. Bet svarīgākais nebija nauda. Svarīgākā bija tā sajūta, ka esmu kaut ko atklājis pats sev. Ka esmu spējis atslēgties no ikdienas un vienkārši būt.

Pēc tam es sāku spēlēt regulārāk. Ne katru dienu, bet vismaz pāris reizes nedēļā. Tas kļuva par sava veida rituālu – vakarā, kad visi darbi ir padarīti, es apsēdos, atveru vavada kazino un pavadu tur pusstundu vai stundu. Dažreiz es laimēju, dažreiz nē. Bet es nekad nezaudēju vairāk, nekā biju gatavs zaudēt. Tas ir svarīgi. Es nekad nespēlēju ar naudu, kas man ir nepieciešama rēķiniem vai pārtikai. Tas ir tikai tas, ko varu atļauties iztērēt bez rūgtuma.

Februārī, kad ārā bija sals un visi runāja par to, cik nogurdinoša ir ziema, es piedzīvoju kaut ko patiešām patīkamu. Es biju izvēlējies automātu ar augļu tematiku – ķirši, citroni, zvaigznes. Tas bija viens no tiem vecmodīgajiem, bet ar modernu grafiku. Es biju ielicis nelielu summu un vienkārši griezu. Pēc dažiem desmitiem griezienu ekrānā parādījās bonusa spēle. Un tajā es laimēju vairāk nekā jebkad agrāk. Tā nebija summa, kas mainītu manu dzīvi, bet tā bija pietiekami liela, lai es varētu atļauties kaut ko, ko sen biju atlicis. Es nopirku jaunu klēpjdatoru, jo vecais jau sen čīkstēja. Un vēl palika pāri.

Bet patiesībā svarīgākais tajā vakarā bija nevis nauda, bet gan sajūta, ka esmu bijis pacietīgs. Es nebiju meties uzreiz uz lielajām likmēm, nebiju mēģinājis atgūt zaudēto. Es vienkārši spēlēju savā tempā. Un tas atmaksājās. Tas lika man aizdomāties par to, cik daudz mūsu dzīvē ir atkarīgs no mūsu pašu attieksmes. Ja tu dari kaut ko ar mieru un bez steigas, rezultāts bieži vien ir labāks nekā tad, ja tu cenšies visu izdarīt uzreiz.

Martā es sāku pamanīt, ka arvien biežāk domāju par to, kā es uztveru nejaušību. Iepriekš man likās, ka viss ir jākontrolē. Ja kaut kas notiek nejauši, tas nozīmē, ka es neesmu pietiekami rūpīgi plānojis. Bet tagad es saprotu, ka dažas no labākajām lietām manā dzīvē ir notikušas tieši nejauši. Satikšanās ar cilvēkiem, nejauši atrastas grāmatas, neplānoti braucieni. Un arī šī pieredze ar vavada kazino. Tā nebija plānota, tā vienkārši notika. Un tā man iemācīja kaut ko svarīgu – ka nav nepieciešams visu kontrolēt. Dažreiz ir jāļauj notikt tam, kas notiek.

Protams, es neesmu naivs. Es saprotu, ka azartspēles nav veids, kā nopelnīt iztiku. Tās ir izklaide. Tāpat kā kino, teātris vai sports. Tu maksā par emocijām, par laiku, kas pavadīts kaut kur citur. Un ja tu to dari ar prātu, tad tas var būt patiešām patīkami. Es nekad nespēlēju, kad jūtos dusmīgs vai noguris. Es nekad nespēlēju, lai atgūtu zaudēto. Es spēlēju tikai tad, kad man ir vēlme un noskaņojums. Un tas mani ir pasargājis no daudzām nepatikšanām.

Mans draugs Jānis reiz jautāja, kāpēc es to daru. Viņš pats nekad nav spēlējis un uzskata, ka tas ir naudas izšķiešana. Es viņam atbildēju, ka tas ir tāpat kā ar makšķerēšanu. Tu sēdi pie ūdens, gaidīt, un varbūt neko nenoķer. Bet pats process ir tas, kas tevi pievelk. Klusums, koncentrēšanās, cerība. Un tas, ka dažreiz tomēr kaut ko noķer, ir tikai bonuss. Jānis pasmējās, bet es domāju, ka viņš saprata.

Tagad, kad ārā atkal ir silts un dienas kļūst garākas, es joprojām reizēm atveru vavada kazino. Bet tagad tas vairs nav tik bieži. Vasara ir laiks, kad gribas būt ārā, nevis pie ekrāna. Tomēr es zinu, ka atgriezīšos. Jo šī nodarbe man ir kļuvusi par kaut ko vairāk nekā tikai spēli. Tā ir kļuvusi par veidu, kā pārbaudīt savu pacietību, kā atgādinājums, ka ne viss ir jākontrolē, un ka dažreiz ir jāļauj nejaušībai būt daļai no tavas dzīves.

Un, ja man kāds jautātu, vai es to iesaku citiem, es atbildētu – jā, bet ar nosacījumu. Tikai tad, ja jūs to darāt ar prātu. Ja jūs to uztverat kā izklaidi, nevis kā veidu, kā kļūt bagātam. Ja jūs esat gatavi zaudēt to, ko ieliekat, un nejust rūgtumu. Jo tā ir visa būtība. Tā nav par naudu. Tā ir par attieksmi. Par to, kā mēs uztveram to, kas notiek ar mums, un kā mēs ar to tiekam galā. Un dažreiz, ja paveicas, mēs varam arī kaut ko laimēt. Bet tas nav galvenais. Galvenais ir tas, ko mēs iemācāmies par sevi, kamēr mēs to darām.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.